Els grallers i timbalers

Els castells no es poden concebre sense els grallers i timbalers que els acompanyen. La música aporta ritme, sonoritat i color als castells. També informa els castellers i el públic, marcant les parts del castell.

La gralla i el timbal son instruments de carrer, amb un so potent que crida l’atenció de qui l’escolta. La gralla, amb un so estrident, destaca per sobre de tot, i el timbal marca el ritme amb profunditat.

Els grallers i timbalers dels Xiquets del Serrallo som una petita part de la colla, el grup de músics que acompanya la colla a les sortides.

historia03

Principalment toquem en les actuacions de castells, però també hi ha música a molts altres actes que és fan: matinades, processons, cercaviles, nadales, concerts, excursions…

Les matinades son una peculiaritat dels grallers que poca gent coneix: en les diades importants de la ciutat els grallers inicien el dia fent un cercavila anunciant la jornada de festa i la diada castellera amb el Toc de Matinades. En acabar un bon esmorzar serveix per agafar forces per la resta del dia.

Tenim la sort de formar part de la colla del bari mariner de Tarragona, el Serrallo, i de sortir cada any a les diferents processons del barri: St. Pere i la Verge del Carme. Aquesta última marítima, on toquem cançons de cercavila i el Pilar a la Barca dins del mar.

A cops també fem actuacions fora de la nostra colla, amb altres colles castelleres que ens ho demanen o amb colles de gegants fent cercaviles.

Als grallers i timbalers dels Xiquets del Serrallo hi pertanyen gent de totes les edats i amb tot tipus de formació musical: des dels mes joves que proven de tocar algun instrument per primer cop i en prou feines el poden agafar, fins els mes veterans que volen provar de tocar aquell instrument que fa tant temps que senten; des dels que estudien al conservatori fins els que no saben que és un sol; gent no saps res de castells i gent que ja forma part de la colla.

Tothom pot aprendre a tocar la gralla o el timbal. El que és important són les ganes d’aprendre i de passar-ho bé. Tocar la gralla no és fàcil al principi, però amb treball i bon rotllo s’aprèn ràpid.

Si voleu tocar la gralla o el timbal no ho dubteu, passeu pel local d’assaig i en parlem. Sereu benvinguts. I si fa falta començarem de cero. Entre tots us ensenyarem el necessari per sonar correctament.

Galeria Fotogràfica dels Grallers i Timbalers dels Xiquets del Serrallo

Per posar-vos en contacte amb nosaltres només cal que ens envieu un correu a: gralles@xiquetsdelserrallo.cat