Els castells no es poden concebre sense els grallers i timbalers que els acompanyen. La música aporta ritme, sonoritat i color als castells. També informa als castellers i al públic, marcant el punt en que es troba el castell en cada moment. La gralla i el timbal són instruments de carrer, amb un so potent que crida l’atenció de qui l’escolta. La gralla, amb un so estrident, destaca per sobre de tot, i el timbal marca el ritme amb profunditat.

Els grallers i timbalers dels Xiquets del Serrallo som una petita part de la colla, el grup de músics que acompanya la colla a les sortides. Principalment, toquem a les actuacions de castells, però també hi ha música a molts altres actes que és fan: matinades, processons, cercaviles, concerts, …

Tenim la sort de formar part de la colla del bari mariner de Tarragona, el Serrallo, i de sortir cada any a les diferents processons del barri: St. Pere i la Verge del Carme. Aquesta última, marítima, on toquem cançons de cercavila i el Pilar a la Barca dins del mar. De vegades també fem actuacions fora de la nostra colla, amb altres grups de grallers o bé amb amb colles de gegants, fent cercaviles.

Als grallers i timbalers dels Xiquets del Serrallo hi pertany gent de totes les edats i amb tot tipus de formació musical: des dels més petits que proven de tocar algun instrument per primer cop i amb prou feines el poden agafar, fins els més veterans que volen provar de tocar aquell instrument que fa tant temps que senten sonar.

Tothom pot aprendre a tocar la gralla o el timbal. El més important són les ganes d’aprendre i de passar-ho bé. Tocar la gralla no és fàcil al principi, però amb treball i voluntat s’aprèn ràpidament.  Si voleu tocar la gralla o el timbal no ho dubteu, passeu pel local d’assaig i en parlem. Sereu benvinguts i si fa falta començarem de zero. Entre tots us ensenyarem tot allò necessari per a tocar com cal.