Diada a l’Ametlla de Mar per acabar la temporada

Ja fa un any que els Xiquets del Serrallo vàrem apadrinar “los Xics Caleros”, la primera colla castellera de les Terres de l’Ebre. Avui, 13 d’octubre de 2013, hem assistit a la seva ciutat natal, l’Ametlla de Mar, per participar en la diada del seu aniversari, acompanyats també pels Xiquets d’Alcover. Vora les aigües del Mediterrani i sota un sol radiant que feia caure més d’una gota de suor, començava la diada al voltant de les 12 del migdia.

Els amfitrions eren els encarregats d’obrir plaça i ho feien amb un 4 de 6 amb el pilar que s’ha enlairat prou ferm, però que ha patit una mica en la carregada i descarregada. Minuts després, els Xiquets d’Alcover preparaven el seu 3 de 6, que s’ha descarregat tot i tremolar una mica. En tercer lloc ens ha tocat a nosaltres no defraudar als fillols, que fa tot just una setmana eren a casa nostra per donar-nos un cop de mà amb el repte del 4 de 8.
Per algunes baixes causades per la caiguda, no podíem portar el “carro gros” a les seves terres, com tampoc el 7 de 7 o el 5 de 7, però era impensable fer castells de 6. Per això els objectius de la jornada eren castells bàsics de 7 amb opcions d’algun de “set i mig”.
A primera ronda hem desmuntat un 3 de 7 a causa de la indecisió de “la que mana”, la canalla. El castell patia i els més petits s’han fet enrere. En la ronda de repetició el castell s’ha descarregat, tot i que cal dir que amb algun problema quan l’enxaneta feia l’aleta.

A segona ronda, els Xics Caleros enfrontaven el repte de la jornada: la torre de 6. Amb terços col·locats l’estructura ha començat a sofrir, i la canalla ha fet baixar el castell, que quedava en intent. Per sort, a la ronda de repetició, han pogut carregar aquesta torre que obre les portes als castells de 7.
Els d’Alcover triaven alçar un 4 de 6 que s’ha descarregat amb fermesa, i tot seguit, encaràvem el castell de “set i mig”.
Després d’uns quants aquesta temporada el 4 de 7 amb el pilar ha estat l’escollit. La carregada ha estat tranquil·la i la descarregada no ens ha fet patir tant com ens té acostumats, després de veure l’èpic pilar de Santa Tecla.

Vora la una i mitja del migdia arribava una tercera ronda desitjada per molts, ja que la gana feia palesa a plaça, i més amb l’oloreta “d’arrossejat” que feia caure la baba a més d’un (i m’hi incloc).
Els locals triaven el 3 de 6 amb el pilar per tancar plaça i el descarregaven amb seguretat, el mateix castell que han enlairat els Xiquets d’Alcover amb similar resultat.
I nosaltres descarregàvem un ferm i segur 4 de 7 que demana pujar de nou un pis més la pròxima temporada.

A la ronda de pilars, les tres colles hem realitzat un parell de pilars de quatre, a més d’un de germanor entre els Xics Caleros i nosaltres, els padrins, que reflectia la bona relació entre ambdues colles.

A destacar de la diada, cal anomenar la gran rebuda que ens han ofert els locals. Després de l’actuació hem anat tots a la Llotja de Pescadors a dinar, on els de l’Ametlla ens han ofert una “fideuà” excel·lent, que deixa veure la seva sang pescadora.
A més, la organització ha estat excel·lent. En definitiva, una bona jornada que de ben segur es tornarà a repetir.
Xics Caleros, moltes gràcies!

Crònica: Carlos domènech

20131013-220114.jpg